Saturday, October 19, 2013

Ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος
-----------------------------------------------------------

Το 1936 ο δικτάτορας της Γερμανίας Χίτλερ και της Ιταλίας Μουσολίνι συμμάχησαν με σκοπό να καταχτήσουν τις χώρες της Ευρώπης. Γι’ αυτό κατασκεύαζαν συνέχεια όπλα και εκπαίδευαν τους στρατιώτες τους. Τότε η Αγγλία, η Γαλλία και η Ρωσία συμμάχησαν εναντίον τους.

Τον Σεπτέμβρη του 1939, η Γερμανία εισβάλλει στην Πολωνία. Δυο μέρες αργότερα η Αγγλία και η Γαλλία κηρύττουν τον πόλεμο εναντίον της Γερμανίας. Ο γερμανικός στρατός κατάφερε πολύ εύκολα να υποτάξει τις πιο πολλές χώρες της Ευρώπης, ακόμη και τη Γαλλία. Η Αγγλία αντιστάθηκε με την ισχυρή της αεροπορία και με τον στόλο της.

Στις 28 Οκτωβρίου 1940 η Ιταλία επιτέθηκε εναντίον της Ελλάδας. Ο ελληνικός στρατός νίκησε τον ιταλικό πάνω στα βουνά της Βορείου Ηπείρου και τον έριξε στη θάλασσα. Λίγους μήνες αργότερα επιτέθηκε εναντίον της Ελλάδας και η Γερμανία. Έπειτα η Γερμανία επιτέθηκε εναντίον της Ρωσίας , αλλά νικήθηκε.

Ο στρατός της Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας με τη βοήθεια της Αμερικής κατάφερε να ελευθερώσει τις πιο πολλές χώρες της Ευρώπης και να φτάσει μέχρι τη Γερμανία. Η Γερμανία παραδόθηκε και ο Χίτλερ αυτοκτόνησε. Η Ιαπωνία που ήταν σύμμαχος της Γερμανίας και της Ιταλίας συνέχιζε τον πόλεμο. Τότε οι Αμερικανοί βομβάρδισαν τις πόλεις της Χιροσίμα και Ναγκασάκι με ένα νέο φοβερό όπλο την ατομική βόμβα. Η Ιαπωνία παραδόθηκε αμέσως.

Ο β΄ παγκόσμιος πόλεμος ήταν ο πιο καταστρεπτικός πόλεμος που γνώρισε ο κόσμος. Σκοτώθηκαν εκατομμύρια στρατιώτες, αλλά και άμαχοι. Οι πόλεις γίνονταν ερείπια μπροστά στο πέρασμα του στρατού.

Μετά τον πόλεμο αυτό οι άνθρωποι κατάλαβαν την αξία της ειρήνης. Γι’ αυτό συνεργάστηκαν και ίδρυσαν τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ( Ο.Η.Ε.) που έχει σκοπό να εμποδίζει τον πόλεμο μεταξύ των χωρών και να λύνει τα προβλήματά τους με ειρηνικό τρόπο.Η Ελλάδα στον πόλεμο
-------------------------------------------

Από τον μεγάλο αυτό πόλεμο δεν έμεινε έξω η Ελλάδα. Στις 28 Οκτωβρίου 1940 ο Ιταλός πρεσβευτής Γκράτσι έστειλε στον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας Ιωάννη Μεταξά τελεσίγραφο και απαιτούσε την παράδοση της Ελλάδας στην Ιταλία. Ο ελληνικός λαός δε φοβήθηκε τις απειλές. Η απάντηση στο τελεσίγραφο ήταν το θρυλικό «ΟΧΙ». Ο ελληνικός στρατός νίκησε τον ιταλικό στα βουνά της Πίνδου και τον καταδίωξε ίσαμε τη Βόρεια Ήπειρο. Όλο τον χειμώνα ο ελληνικός στρατός πολεμούσε στο κρύο και στα χιόνια. Τους στρατιώτες τους βοηθούσαν και οι γυναίκες. Ανέβαιναν στα χιονισμένα βουνά κουβαλώντας πολεμοφόδια στους ώμους, καθάριζαν τους δρόμους απ’ τα χιόνια για να περνά ο στρατός,  και έπλεκαν κάλτσες για τους στρατιώτες.

Ο Χίτλερ βλέποντας ότι η Ιταλία δεν μπορούσε να κατακτήσει την Ελλάδα έστειλε τον στρατό του. Η Γερμανία υπέταξε την Ελλάδα. Κατέβασαν την ελληνική σημαία και ύψωσαν την γερμανική. Ο λαός της Ελλάδας υπέφερε για τέσσερα χρόνια από την πείνα και την εξαθλίωση. Όμως δεν έσκυψε το κεφάλι. Δημιούργησε την «Εθνική Αντίσταση» και άρχισε τον ανταρτοπόλεμο εναντίον των κατακτητών. Οι Γερμανοί έγιναν πιο σκληροί. Βασάνιζαν, φυλάκιζαν, εκτελούσαν τους Έλληνες, έκαιγαν πόλεις και χωριά. Όμως η Εθνική Αντίσταση τους προκάλεσε πολλές ζημιές. Ανατίνασσε τα στρατιωτικά αυτοκίνητα των Γερμανών και τις γέφυρες απ’ όπου περνούσαν. Αυτή η αντίσταση του ελληνικού λαού οδήγησε στην απελευθέρωση της Ελλάδας.

Τη μέρα που έφυγαν οι Γερμανοί από την Ελλάδα, ο ελληνικός λαός βγήκε στους δρόμους και πανηγύριζε κρατώντας ελληνικές σημαίες ψάλλοντας τον Εθνικό Ύμνο και το «Χριστός Ανέστη». Πραγματικά ήταν μέρα ανάστασης για την Ελλάδα.  

Αναδημοσίευση από:1 comment:

 1. ΙΕΚ ΞΥΝΗ Γλυφάδας : ΝΕΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
  Για σπουδές που οδηγούν σε επαγγελματική επιτυχία!

  Με καίριο στόχο την εξασφάλιση ποιοτικής εκπαίδευσης και συνάμα τη διασφάλιση άμεσης απορρόφησης από την αγορά εργασίας για τους νέους και τις νέες που διαβαίνουν το «κατώφλι» του μεγαλύτερου και πληρέστερου εκπαιδευτικού ομίλου στη χώρα μας, του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ, για τις σπουδές τους, τo ΙΕΚ ΞΥΝΗ Γλυφάδας, ανακοινώνει την έναρξη εγγραφών για τα νέα τμήματα Φεβρουαρίου 2014 στις νέες και πλήρως ανακαινισμένες εγκαταστάσεις στην Γλυφάδα.
  Διατηρώντας ωστόσο, βαθιά συναίσθηση της ζοφερής οικονομικής περιόδου που διανύουμε, που ταλανίζει τον οικογενειακό κορβανά και στέκεται τροχοπέδη στην επιθυμία των γονέων να σπουδάσουν τα παιδιά τους, τα ΙΕΚ ΞΥΝΗ στηρίζουν την ελληνική οικογένεια, κρατώντας ζωντανό το όνειρο για ποιοτική εκπαίδευση, με μοναδικά προνόμια και προσφορές που θα κερδίσουν όσοι ενδιαφερόμενοι εγγραφούν έγκαιρα.
  Όσοι ενδιαφέρονται για κρατικές σπουδές ΙΕΚ στα Νότια Προάστια και θέλουν η αποφοίτησή τους να «μεταφραστεί» άμεσα σε εύρεση θέσης εργασίας, τότε το ΙΕΚ ΞΥΝΗ Γλυφάδας είναι η σίγουρη επιλογή, που θα διασκεδάσει την όποια ανασφάλεια της εποχής ως προς την επαγγελματική αποκατάσταση.
  *Περισσότερες πληροφορίες για τις εγγραφές στα τμήματα Φεβρουαρίου 2014:
  Νέες Εγκαταστάσεις στη Γλυφάδα: Λ. Βουλιαγμένης 57, τηλέφωνο 210 9640117 (Απέναντι από τη στάση λεωφορείων ‘’Καράγιωργα’’ 4η στάση από το ΜΕΤΡΟ Ελληνικού προς Γλυφάδα)
  Ή επισκεφθείτε μας ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: www.iek-xini.edu.gr και στο fb: www.facebook.com/iekxiniglyfadas

  ReplyDelete